J.F Kennel

                    Amerikai Pitbull Terrier Kutya

MENÜ

Karakter:
Jellemzően erőt, életkedvet és magabiztosságot sugárzó. Embertársai és gyerekek iránti barátsága kívánatos. Fajtársai irányába mutató agresszivitása, körültekintő és szakszerű szocializációval, valamint következetes engedelmesség megkövetelésével ellensúlyozható kell legyen.
Emberekkel szembeni agresszív megnyilvánulások nem kívánatosak.
Természetes mozgékonyságából eredően a mászóképessége a legjobb a jelenlegi kutyafajták között, ezt figyelembe véve csak biztonságosan körülkerített területen tartható.
Intelligenciájánál és tenni akarásánál fogva munkakutyaként való alkalmazása ajánlott.
           
Fej / koponya / pofa:


A fej, a fajta jellemzően kulcsfontosságú eleme. Nagy és széles, erőt sugárzó, de soha nem aránytalan az egész testhez viszonyítva. Elől nézetből nagy, tompa ék alakot formázó. Oldalnézetből a koponyatető és az ajak párhuzamos és a mélyen elhelyezkedő homlokhoz csatlakozik. A homlokcsont jól látható, de nem előre álló. A fej összképe eleganciát és erőt sugárzó.
A koponya nagy, lapos és enyhén legömbölyödő formájú, a fülek között széles. A pofa ráncok nélküli, a homlokon a bőr a kutya koncentrált állapotában ráncolódik.
A pofa széles és mély, rövidebb a koponyánál, kívánatos a 2:3 arány.
A pofa felső vonala egyenes. Az alsó állkapocs fejlett, széles és mély, az ajkak tiszták és feszesek.
HIBA: hegyes orr, lógó ajkak, gyenge alsó álkapocs
            
Orr / szemek / fülek:

Nagy orr, tágra nyíló orrlyukakkal, a fehér egyedek kivételével tetszőleges színpigmentációval
Közepes méretű, kerektől a mandula formáig terjedő, egymástól távol elhelyezkedő, mélyen a koponyában elhelyezkedő szemek.
A fülek magasan tűzöttek, a nem amputált fülű egyedeknél a félig álló és rózsa formájú fülek előnyösek.
Álló és lógó fülek nem kívánatosak.
NAGY HIBA: kék szem, különböző szemszín, kidülledő szemgolyó
 
Nyak:
Vastag, arányosan hosszú és izmos nyak amely a tarkón enyhén ívelt. A koponyához csatlakozás határozottan ferde vonalú és a vállak felé szélesedő. A nyakon a bőr mindig feszes.
HIBA: rövid, vastag nyak vagy túl vékony nyak, szarvas nyak, lógó bőr a nyakon
       
Test:
A mellkas mély és telt, arányosan széles, de nem lehet szélesebb mint a mélysége. A mell nem állhat előbbre mint a vállcsontozat, a bordák markánsan kiállnak a gerincből, hátrafelé irányulva.
A hát erős és feszes, enyhén hátra lejtéssel.
A csípő keskenyebb mint a mellkas.

Mellső lábak / hátsólábak / tappancsok:

Az első lapockacsontok hosszúak, szélesek és egyértelműen ferdén hátrafelé irányulnak. A mellső felsőkarcsontok egyforma hosszúak a mellső lapockacsonttal és merőlegesen kapcsolódnak egymáshoz.
A mellső lábak erősek és izmosak, a vállak szorosan kapcsolódnak a testhez. Elől nézetből a lábak függőlegesek és egymástól távol állnak. Oldalnézetből szintén merőlegesek a földfelszínre.
A hátsó lábak erősek, izmosak és szélesek. A hátsó lábak szögelése, izomzata arányos a mellső lábakéhoz.
A comb fejlett, kövér, egyértelműen látható izomzattal. Oldalnézetből a lábszárak jól fejlettek, mélyen ülő középső lábszárakkal, és a földre merőleges csánkkal. Hátulnézetből a hátsó lábak párhuzamosak és merőlegesek a földfelszínre
A tappancsok kerek formájúak és a kutya testéhez arányos nagyságúak, jól párnázottak és feszesek.
A farkaskörmök eltávolítása megengedett.
HIBA: merev vállak, kifelé mozgó vállak, gyenge vagy görbe lábak, kifelé vagy befelé csavarodó tappancsok, keskeny hátsó lábak, lapos átmenet a medence és a lábak között, izomhiányok a lábakon, ferde lábszárcsontok, hordó lábak, tehén lábak sarló lábak, szétálló tappancsok
 
Farok:
A faroknak a gerincvonal természetes meghoszabítását kell mutatnia. Nyugalmi helyzetben lóg és kb. a csánk felső részéig ér. Mozgás közben a hát vonalában, izgalmi állapotban fölfelé, enyhén a gerinc irányába görbített állapotban hordható.
HIBA: túl hosszú, a csánkon túl érő farok
NAGY HIBA: nyugalmi állapotban is a háton hordott, vagy kunkorodó farok
 
Szőrzet / szín:

Szőrzete rövid, tömör, fényes, amely különböző színű lehet: fekete, fehér - fekete orr-pigmentációval, csokoládébarna, fekete / barna (seal), vörös - fehér rajzolattal, beige (fawn), sárga - fekete maszkos.
Minden mintázat megengedett
HIBA: göndör vagy hullámos szőrzet
 
Méret és testtömeg:

A Pit Bull erejének, testtömegének és méretének arányosan egy mozgékony kutya benyomást kell keltenie. Ezért a méreteire és testsúlyára nincs nagy hangsúly fektetve, annál inkább az arányaira és a fizikai jellemzők egymáshoz való viszonyára.
Elvárás a kanoknál a 16 - 27 kg, szukáknál a 14 - 23 kg közötti testtömeg.
Az ennél nagyobb testtömeg nem minősül hibának amíg az arányok megfelelően maradnak és nem befolyásolják hátrányosan a kutyára jellemző mozgást.

Mozgás:

A Pit Bull mozgásának akadálymentesnek, gördülékenynek kell lenni, tükrözve a magabiztosságot és a váratlan és feszült pillanatok felbukkanására való állandó készenlétet.
Ügetésben fáradhatatlan, folyamatos és tiszta mozgás benyomását kell keltenie, előre jól fogóan és hátra jól elrugaszkodóan.
Minden lépésforma közben a gerincnek vízszintesen kell maradnia.
Semmilyen nézőpontból nem mutathatnak a lábak ferdeséget, csavarodást vagy kereszteződést.
Növekvő sebesség esetén a tappancsoknak a kutya súlypontjának irányába kell közelíteni.
HIBA: futás közben a lábak nem egyforma magasságba emelkednek, futás nyújtott lábakkal, lábak keresztirányú mozgása, a hátsó lábak mozgás közben egymáshoz érnek, kanyarodó járás, kacsázó járás, lábujhegyen járás, poroszkálás, topogás
            
TENYÉSZTÉSBŐL KIZÁRÓ OKOK:
- vágott vagy nem fokozatosan vékonyodó farok
- hosszú szőr
- merle színkombináció
- kanoknál a herék egy- vagy mindkét oldali fogyatékossága
- agresszivitás minden formája
 - félelem minden formája
- egy- vagy mindkét oldali süketség
- színanyag képződésének veleszületett zavara (albinizmus)
 
 
MEGJEGYZÉS: A kutya karakterét illetően az UKC a rendezvényein fenntartja magának a jogot az általa meghatározott karakter jellemzők betartásához !

 

 

Asztali nézet